Over ons

Wilt u weten wie er tot het team van Q4 Sport behoren? Lees dan verder.

Ruud Donker

Ruud is distributeur en mede-ontwikkelaar van Q4 Sport. 

Het item is hot binnen de sport: het vergroten van de mentale weerbaarheid van de sporter. Iedereen heeft het erover, maar hoe doe je dat dan? Er zijn een aantal ondersteunende middelen op de markt die de trainer helpen bij deze mentale begeleiding, maar onze mening is dat er meer simpele en praktische hulpmiddelen dienen te komen.

Bij de ontwikkeling van Q4 Sport was de opdracht dus duidelijk: simpel en praktisch, maar zaken simpel houden is niet de makkelijkste opdracht. Ik ben er trots op dat we een product/dienst  hebben ontwikkeld die in de praktijk praktische handvatten biedt en prima aansluit bij de doelstelling om de mentale weerbaarheid te vergroten binnen de sport.

Het begint bij de trainer-coach met zelfinzicht en zelfwaardering, welke op hun beurt leiden tot zelfvertrouwen. Daarna kan de trainer-coach het toepassen bij de individuele sporter en het team: gedragsbewustzijn, gedragsherkenning en gedragstoepassing

We zien de behoefte toenemen voor begeleiding op mentaal gebied, zowel bij verenigingen als bij trainers/coaches. Het taboe op mentale coaching wordt minder. Door onwetendheid of vooroordelen werd en wordt er vaak nog negatief op mentale coaching gereageerd, maar als we eenmaal bezig zijn met de producten en diensten zien we dat binnen een korte tijd die vooroordelen wegvallen. Vanaf dat moment  horen we vaak “hadden we hier maar eerder de kennis en tools voor gehad”.

Vooral de positieve reacties van onze gebruikers geven een enorme kick en geeft ons het gevoel op de goede weg te zijn met onze producten en diensten.

Het blijft een uitdaging in de sportwereld, men is ontzettend druk bezig met de waan van de dag. Tijd voor nieuwe ontwikkelingen gunt men zich vaak niet, succes hangt vaak af van winnen of verliezen. Structuur opzetten binnen de organisatie voor het behalen van lange termijn resultaten is niet de eenvoudigste opdracht binnen de sport.

Wij gaan ons verder inzetten om de mentale bewustwording onder de aandacht te brengen binnen de sport. Dit gaan we doen door lezingen te geven en ons te melden bij de sportclubs en sportbonden.

Hopelijk gaat u veel van ons horen.

Met vriendelijke sportgroet

Ruud Donker

Rory Roubous

Rory is consultant bij Q4 Sport.

Ik ben Rory Roubos uit Nieuw Vennep en ik ben in 2015 gecertificeerd voor DISC Trainer-Coach Consultant. Ik begeleid en coach o.a. de jeugdtrainers van Volendam, trainers in het buitenland en pas het toe bij mijn eigen voetbalschool.

Ik kwam met Ruud in aanraking bij voetbalvereniging FC VVC. Ik heb toen een profiel van mijzelf laten maken, ik las het en ik dacht: ben ik dit? Ruud vroeg of ik het aan mijn vrouw en moeder wilde laten zien. Die zeiden allebei: “Dit ben jij 100 procent”. Kortom 7 jaar geleden wist ik niet eens hoe ik zelf in elkaar stak. Dat heeft mijn ogen geopend. De laatste twee jaar zijn Ruud en ik volop bezig met het trainer-coach profiel en de ontwikkeling daarvan. We hebben de 7 stappen van een trainer-coach ontwikkeld. Door dit te laten toetsen aan diverse clubs, van amateurs tot bvo´s, hebben wij het kunnen bijschaven tot wat het nu is. Bij de jeugdtrainers van Volendam is het in de praktijk gebracht. Ik ben daar nu begeleider op mentaal gebied voor alle hoofdtrainers bij de jeugd. Wij zijn begonnen met gedragsbewustwording van de trainers (trainers wijzen vaak naar spelers en vergeten te spiegelen naar eigen gedrag). Wij zeggen altijd: “Wat had je er zelf aan kunnen doen, zodat die speler doet wat jij wilt als trainer?”

Nadat je zelfbewust bent geworden van je eigen gedrag is de tweede fase het herkennen van de spelers en de laatste fase is het toepassen op en rond het veld. Dus wanneer je coachmomenten toepast, hoe ziet je oefening er dan uit? En hoe kun je die toepassen op die verschillende stijlen, zodat je iedereen in zijn comfortzone kan zetten of juist eruit kunt halen om hem mentaal weerbaarder te maken? We zijn bij Volendam nu heel erg bezig met het herkennen van de spelers en wij willen overgaan op het frequent toepassen van de kennis bij wedstrijdbesprekingen, wedstrijden, trainingen en daar buiten. Spelers worden in kaart gebracht, zeg maar in hokjes geplaatst en dat komt in een soort stramien. Daar hebben wij een ‘doekaart’ voor gemaakt. Wat werkt nu wel en wat werkt nu niet bij deze speler. Dit seizoen willen we grote stappen maken in de toepassingsfase. Nu gaan de trainers de spelers in kaart brengen, maar in de toekomst willen we nog een stap verder. Dus dat spelers zelf bewust worden van hun gedrag en dan ook het gedrag van hun medespelers herkennen. Het grote doel van DISC: de ontwikkeling van spelers tot verdere groei te laten komen.

Als Q4 Sport consultant ben ik zeer tevreden over het toepassen van het Persoonlijke Trainer Coach Stijl (DISC) Profiel, het is een mooie tool om gedragsbewustwording te creëren. Ik pas het ook toe bij 7 hoofdtrainers in het buitenland, wat mooie resultaten geeft ter verbetering van de gedragsbewustwording en toepassing bij trainers naar hun spelers toe.

Bij mijn voetbalschool gebruik ik de observatieprofielen om mijn spelers in kaart te brengen. Dit geeft mij een middel in handen om elke individuele speler optimaal te kunnen opleiden en begeleiden, doordat ik bekend ben met zijn voorkeursstijl. Ik deel dit inzicht ook met de ouders van de spelers, omdat ik geloof in samenwerking met de beïnvloeders van kinderen/spelers (ouders, leraren, trainers). Door met alle partijen goede afspraken te maken kunnen die consequent worden toegepast en dit leidt tot een win-winsituatie voor het kind/speler.

Robin Schilders

Robin loopt stage bij Q4 Sport.

Als stagiaire help ik mee met het ontwikkelen van kennis en middelen voor de toepassing in de praktijk. Denk hierbij aan ondersteunende middelen ter lering en promotie, het ontwikkelen van sportprofielen voor spelers zelf en trainingsmodules opzetten voor consultants van Q4 Sport.

Daarnaast maak ik filmbeelden ter ondersteuning van promotie en educatie. Verder heb ik kennis van Q4 Sport persoonlijke Trainer Coach analyse DISC. Dit helpt mij als ik zelf op het veld sta. Van iedere speelster heb ik een observatieprofiel gemaakt. Hier kwam uit waar ik als trainer op moet letten om het beste met de individuele speelster om te gaan. Vragen als; Waarom ruimt zij nooit de spullen op? Waarom komt zij veelal te laat? Waarom is zij zo afwezig op een training? werden voor mij ineens meteen duidelijk. Ik vind het een hele handige tool om met verschillende type mensen op een goede en duidelijke manier te communiceren. Je komt niet alleen achter jezelf, maar ook achter anderen.