Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 601 Skills van de toekomst

Het gaat snel. Steeds sneller. Wat nu essentiële vaardigheden zijn, is over 5 jaar achterhaald. Kunstmatige Intelligentie en robots staan (letterlijk) op de drempel. Wat zijn de skills voor straks en hoe passen we ons aan? En dit bestrijkt ons gehele DISC-spectrum.

D-stijl

Leiderschapskwaliteiten. Anderen inspireren en helpen beter te worden. Samenwerken om zo de complexe vraagstukken aan te kunnen en oplossingen te realiseren. Uiteindelijk zal toch de mens de eind beslissing moeten nemen. Op steeds hoger niveau, wanneer de machines meer en meer informatie kunnen verwerken en inzichten verschaffen.

I-stijl

Emotionele vaardigheden zal de ‘verschilmaker’ worden tussen mens en machine. Die laatste kan gemakkelijk vervangen worden maar iemand met een goed ontwikkeld EQi en goede communicatie skills zal gewild blijven. Ook zal de (culturele) diversiteit steeds meer toenemen op de werkvloer en dit vergt ook goede sociale vaardigheden.

S-stijl

Vooral bij aanpassen ligt de crux; ontwikkel een goed aanpassings- vermogen. Een baan voor het leven bestaat niet meer en dat zal nog minder worden. Flexibel zijn, blijven ontwikkelen én leren wordt daarom essentieel. De toekomst vraagt ons ‘verandering te omarmen en te vieren’, en dat zal een grote uitdaging worden voor velen.

C-stijl

Kunstmatige intelligentie, big data, virtual reality, blockchains en wat nog niet meer (komt). Analytisch denkvermogen wordt een pré. Leren omgaan met veel en complexe informatiestromen. Niet alleen dat, we moeten ook al deze technologie ons eigen maken. Elk niveau krijgt hiermee te maken. Fundamenteel. Dat vergt technische vaardigheden.