Maakt van zelfkennis
je eigendom

I-Temperament

door | apr 14, 2023

​Het I-Temperament (Direct – Mensgericht)

In dit blog gaan we dieper in op het I-temperament (Interactief). Oftewel de DirectMensgerichte kant in je. Mensen waarbij dit temperament het hoogste is hebben over het algemeen een voorkeur voor een hoog tempo en zijn voornamelijk mensgericht.

Dit temperament vertelt graag wat hij doet en gedaan heeft. Wanneer deze persoon te laat komt dan is er een behoefte om uit te leggen waarom. “De brug stond open en ik kon er dus ook echt niks aan doen dat ik te laat ben gekomen. Het stoplicht werkte ook nog niet mee toen ik eindelijk aan de beurt was.” Herken je dit bij mensen uit je omgeving?

Het is ook het I-temperament in ons dat vaak glimlacht, (fysiek) contact zoekt en impulsief kan handelen, zeker onder druk, stress en vermoeidheid. Of wat we ook wel noemen meer ongunstige omstandigheden. Ook kan dit temperament ervoor zorgen dat we makkelijk afdwalen en van de hak op de tak gaan. Verbaal sterk zijn hoort ook wel bij dit temperament. Expressieve non-verbale uitdrukkingen, een optimistische kijk en een volle sociale agenda zijn ook signalen dat je te maken hebt met een meer directe – mensgerichte communicatie voorkeur.

Herken je dit bij jezelf? Of weet je misschien dat je een hoog I-temperament hebt? Dan kan het zomaar zijn dat je een aantal dingen je (snel) energie kosten.

Denk hierbij aan routine, weinig interactie met anderen en flexibiliteit. Deze dingen kun je als niet prettig ervaren. Ook zijn sociale afwijzing, pessimisme en details echte energieslurpers.

Wat kan je ervaren als je omgaat met iemand met een hoog I-temperament?

Deze stijl hoort vaak alleen de positieve kanten van je verhaal en vertrouwt mensen redelijk snel. Wanneer ze spreken dan ondersteunen ze dit met gebaren. Iemand met een (hoog) I-temperament wordt sterk gedreven door sociale erkenning en gevoel.

Ben jij ook iemand die door gevoel en emotie wordt gedreven dan kunnen jullie urenlang gezellig over koetjes en kalfjes praten. Concrete afspraken maken wordt dan weleens vergeten. Of die afspraken worden nog net op het laatste moment even snel besproken zonder op de details te letten.

Wanneer je iemand zoekt die verbaal sterk is, teamleden enthousiasmeert en met nieuwe ideeën komt dan sluit het I-temperament in ons daar mooi op aan. Beïnvloeden, optimisme en interactie met de ander is voor deze stijl de gewoonste zaak van de wereld. Voor deze persoon is het heel belangrijk met WIE de klus geklaard moet worden. Zorg voor een enthousiast team met georganiseerde ondersteuning, een veilige omgeving en deze persoon opent deuren voor je die anders gesloten zouden blijven.

Bovenstaande weergave is natuurlijk de extreme versie van het I-temperament. We hebben alle vier de DISC temperamenten in ons. De kunst is om te weten wat jouw persoonlijke (communicatie)volgorde is. Welk temperament is bij jou het meest aanwezig en welk het minst?

Deze volgorde geeft vergaande inzichten in welke behoeften iemand heeft en in welke volgorde jij je informatie het liefst ontvangt.

Wil je meer weten over communicatie- en gedragsvoorkeuren? Lees dan de blogs of stuur een bericht.

PARTNER WORDEN

Word partner en maak gebruik van de voordelen

PARTNER VINDEN

Een overzicht van onze certified partners