Maakt van zelfkennis
je eigendom

D-Temperament

door | mrt 9, 2023

Het D-Temperament (Direct – Taakgericht)

Als we vanuit onze DISC kijken dan is een direct – taakgerichte voorkeur het D-Temperament in ons. Vanuit DISC krijgt deze de naam ‘Dominant‘ mee. Waar wordt dit D-temperament in ons door gekarakteriseerd?

Ieder mens vertoont gedrag dat beïnvloed is door alle vier de DISC temperamenten. Er is echter één temperament dat overheerst in het dagelijkse doen en laten. We noemen dit ook wel het primaire temperament. Dit primaire temperament wordt meestal ondersteund door een secundair temperament.

In vorige blogs heb ik meer over de basis van DISC met je gedeeld. Leze deze vooral hier nog eens terug. Zo heb je daar gelezen dat er verschillende stijlen zijn. Elk met een eigen voorkeur én observeerbaar.

Waar herken je een D-temperament aan?
Wanneer iemand dit temperament als hoogste voorkeur heeft dan is er een grote kans dat deze persoon:

  • je recht aankijkt
  • oogcontact houdt
  • een hoog tempo van heeft
  • gehaast overkomt
  • beweegt veel

Een helder en duidelijk stemgeluid met weinig intonatie duidt ook op de directe en taakgerichte communicatiestijl van het D-temperament.

Herken je jezelf hierin?
Dan zou jij het volgende ook weleens heel stressvol kunnen vinden.

Zaken als luiheid, besluiteloosheid en gebrek aan focus worden door jou ervaren als niet zinnig en zonde van de tijd. Ik kan me hier in redelijke mate zelf wel in herkennen, omdat het D-temperament mijn secundaire is. Bij het aannemen van orders of doelloos ronddolen word ik kribbig en neem ik snel de leiding over. Ditjes en datjes vind ik ook zonde van mijn tijd, tenzij het met een stel gezellige vrienden is. Dan kan ik me net wat langer “inhouden”, omdat dan ook mijn I-temperament (primair) wordt bediend.

Wat kan je ervaren als je omgaat met iemand met een hoog D-temperament?
Bij het delen van een (voor jou) interessant verhaal is er een grote kans dat je onderbroken wordt en er op een heel ander onderwerp wordt overgegaan. Naar anderen luisteren is een valkuil van dit temperament. Ben jij daarentegen een goeroe of iemand met aanzien dan blijft de aandacht wel. Koetjes en kalfjes is niet besteed aan deze stijl.

Wanneer ik iemand nodig heb die impopulaire maatregelen of beslissingen moet nemen met geringe informatie dan ben ik bij deze persoon aan het goede adres. Risico’s nemen, gedreven worden door persoonlijke uitdagingen en gericht zijn op resultaat is dit temperament op het lijf geschreven. Geef handelingsbevoegdheid en deze persoon gaat als een speer voor je lange termijn doelen. Geen berg is te hoog en geen conflict wordt uit de weggegaan.

Herken je jezelf hierin of herken je een ander hierin? Ik heb natuurlijk het gedrag dit temperament in het extreme neergezet, maar wat herken je ervan? Kun jij je communicatiestijl al aanpassen aan die van de ander? Ik hoor het graag en ik vind het leuk om reactie van je te krijgen.

Volgende maand meer over de karakteristieken van een I-temperament!

Warme groet,
Roy

P.S. Wil je als trainer, coach, HR- of Onderwijs professional meer weten of zelfs je DISC certificatie halen? Neem dan eens contact op of kijk op de pagina voor de Certificatie Training!

PARTNER WORDEN

Word partner en maak gebruik van de voordelen

PARTNER VINDEN

Een overzicht van onze certified partners