Maakt van zelfkennis
je eigendom

Herken de DISC stijl van de ander!

door | feb 8, 2023

Herken de DISC stijl van de ander en vergroot je communicatiekracht.

Als je weet wat DISC is en je weet je eigen voorkeursstijl dan is de vervolgvraag: hoe herken ik de stijl van de ander?

Wil jij succesvol zijn in het leven? Dan begint dat met zelfinzicht. Gevolgd door inzicht in de ander. Herken jij de stijl van de ander dan kun je, je daarop afstemmen. Je kunt ook zijn of haar kwaliteiten zo goed en effectief mogelijk inzetten. Het is dus de kunst om je eigen communicatie en gedrag af te stemmen op de communicatie en het gedrag van de ander. We maken hierbij gebruik van DISC. In een eerder blog heb ik de kern van wat DISC is met je gedeeld. Hier vind je de blog.

Wat weet je van de ander? Wat valt jou als eerste op in je contact? Om dit te ontdekken kun je de ander observeren. Op die manier kun je bepalen of hij/zij meer indirect of direct is in zijn/haar communicatie.

Een meer indirect persoon herken je aan: het is een goede luisteraar, praat kalm, beweegt rustig en blijft wat meer op de achtergrond.
Een meer direct persoon neemt snel het woord, spreekt op luide toon, is bewegelijk en/of is sterk aanwezig.

Dat is nog niet alles, een tweede stap bij je observatie gaat erover of iemand een meer taak- of mensgerichte voorkeur heeft.

Een meer taakgericht persoon gaat graag met je in discussie, richt zijn woorden op feiten, argumenten, doelen en kwaliteit. Een meer mensgericht persoon herken je in een gesprek juist aan de woorden samen, team, gezelligheid en harmonie.

Deze twee eenvoudige stappen helpen jou om sneller af te stemmen op degene met wie je communiceert.

Zelf heb ik met mijn Id (Inspirator) stijl een natuurlijkere klik met directere personen dan met indirectere personen. Daardoor weet ik dat als ik in gesprek ga met een meer indirect persoon ik mijn toon en tempo moet verlagen om beter aan te kunnen sluiten en meer te bereiken. Het gaat hier dus om dat je mensen BeRaakt!

Nee dit is geen typefout. Wat ik hiermee bedoel is dat je mensen met je boodschap wilt bereiken, maar vooral ook wilt raken om de boodschap echt binnen te laten komen. Kortom je gesprek is dan effectief, doeltreffend, wezenlijk en efficiënt.
Wil je meer weten hoe je mensen echt kunt BeRaken? Blijf ons volgen en schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Warme groet,
Roy

P.S. Wil je als trainer, coach, HR- of Onderwijs professional meer weten of zelfs je DISC certificatie halen? Neem dan eens contact op of kijk op de pagina voor de Certificatie Training!

PARTNER WORDEN

Word partner en maak gebruik van de voordelen

PARTNER VINDEN

Een overzicht van onze certified partners