“Het gaat niet om de stress, maar om de manier waarop je ermee omgaat!’”
“Hoe zit het met DISC en werkstress?”
Een praktisch blog waar jij direct mee aan de slag kunt!
Vanuit DISC weten we dat stress door elke stijl op een andere manier wordt veroorzaakt en beleefd. Zo zal de directe kant in ons andere mensen al snel traag vinden, waardoor we geen tempo kunnen maken en dat geeft stress. Zo zal de indirecte kant in ons het al snel te snel vinden gaan, waardoor er stress wordt ervaren.
Kortom: stress kent geen universele waarden en is voor iedereen dus heel anders. Net als de term geluk en succes overigens, maar dat gaat voorbij dit blog. Wel heel interessant!
Ken je DISC niet? Klik dan eerst hier voor het blog –> “wat is DISC?”
Ondanks dat we net heel mooi hebben gezegd dat stress subjectief is, moeten we toch een uitgangspunt hebben. “Stress gaat over het proces om je staande te houden in een veranderende omgeving. Dingen om je heen veranderen, en daar moet je je op aanpassen. Stress is dus een normaal en nuttig proces maar je kan er ook last van hebben. Wanneer de stress te veel wordt of te lang duurt kan het leiden tot psychische en lichamelijke klachten.”(bron: UMC Utrecht, Stress – UMC Utrecht)
Wat ons betreft dekt deze op een hele mooie manier de lading, omdat hier ruimte is voor het persoonlijke aspect. Want wat voor jou een kleine verandering is dat kan voor iemand anders weleens aanvoelen als heel groot.
Hoe ga je ermee om wanneer je een presentatie helemaal goed hebt voorbereid en je apparatuur het op het laatste moment niet doet? Kleine gebeurtenis of catastrofe?
“It is not stress that kills us. It is effective adaptation to stress that allows us to live.”
—GEORGE VAILLANT
Hier delen we graag het praktische gedeelte met je als het aankomt op stress. In principe hoeft stress niet het probleem te zijn, maar is het met name hoe we ermee omgaan wat ons parten speelt. Herken je het bij jezelf wanneer de stress niet meer voor je werkt, maar tegen je?
Het is een misvatting dat stress alleen maar slecht is, want het helpt ons in een bepaalde mate juist. Alleen daar komt ons bekende sleutelwoord weer: balans.
Binnen Emotionele Intelligentie spreken we over Stressmanagement. Het complete pakket van herkennen, erkennen en hoe ermee om te gaan. Hierbij zijn drie factoren enorm belangrijk:
- Flexibiliteit
- Stress Tolerantie
- Optimisme
Waarom? Als je succesvol wilt zijn in het omgaan met stress dan betekent het dat:
– je in staat moet zijn om kalm en gefocust te blijven
– je jouw overtuigingen bij moeten kunnen sturen als je nieuwe feiten krijgt
– je veerkracht moet kunnen tonen bij veranderende omstandigheden
– je een positieve blik naar voren moet kunnen houden
– je constructief om moet kunnen gaan met tegenslagen en teleurstellingen
Is dat makkelijk? In tegendeel, maar het is zeker mogelijk als je het echt graag wilt. Denk aan deadlines die komen, collega’s die vertrekken en hun werk bij jou terechtkomt, conflicten en irritaties om je heen. Zo kunnen we nog wel 100 situaties benoemen, waarin we stress kunnen ervaren.
Maar hoe doe je dat dan?! Hoe pas je dit toe?
Stap 1 is bij jezelf herkennen wanneer stress over dat punt van constructief heengaat en het tegen je werkt. Met andere woorden hoe hoog is je zelfbewustzijn als het aankomt op het herkennen van stress?
We geven je graag een oefening mee om hiermee aan de slag te gaan.
1. Denk aan een pittige situatie die je recent op je werk hebt gehad.
2. Beschrijf de gedachten en gevoelens die je hierbij ervaarde en welke fysieke reacties je bij jezelf merkte.
3. Beschrijf hoe deze situatie de rest van je werk beïnvloedde.
4. Herhaal stap 2 en 3 voor een aantal verschillende situaties die je hebt meegemaakt.
Herken je een patroon?
Herken je het dat je zinnen als “Het gaat ook altijd fout!” of “Ik kan het ook nooit eens goed doen.” uitspreekt? Misschien herken je het dat je een gevoel hebt dat je hier nooit meer uitkomt?
Praktische tips!
Gebruik je in stress vaak woorden als altijd of nooit? Vervang die eens door minder scherpe woorden als soms.
“Het gaat ook altijd fout!” –> “Het gaat soms fout.”
“Ik doe het ook nooit goed!” –> “Ik doe het soms niet goed.”
Binnen EQ noemen we dit ook wel “hot words” omzetten naar “cool words”. Dit gaat ook heel goed met het woord “moeten”! Daar kun je willen van maken of “het heeft mijn voorkeur om…” daarmee maak je het voor jezelf minder scherp en ervaart je systeem minder stress.
Zo zijn er nog vele voorbeelden te geven. Interessant? Laat je e-mailadres achter! Dan sturen we je meer informatie over EQ op.
Bronnen:
https://www.umcutrecht.nl/nl/ziekte/stress
ED Edge, Dr. Steven Stein, pag. 144 – 166, Stress-Management Realm