Maakt van zelfkennis
je eigendom

S-Temperament

door | mei 17, 2023

Het S-Temperament (Indirect – Mensgericht)

Hoe herken je een gesprekspartner met een S-temperament?

Ben jij degene die de vragen stelt of praat je gesprekspartner uit zichzelf? Moet je elke punt en komma bespreken of zijn de hoofdlijnen genoeg om in actie te komen?

Vandaag geef ik een toelichting op het S-temperament. Dit temperament geeft de voorkeur aan indirect, mensgericht gedrag. De meeste mensen met een hoog S-temperament zijn erg dienstbaar en tonen weinig emotie. Dit wil dus absoluut niet zeggen dat ze geen emotie hebben!

Op een feestje zullen mensen die meer indirect georiënteerd zijn bij binnenkomst eerst goed rondkijken of ze bekenden zien. Als dat zo is zullen ze zich daar “veilig” bij aansluiten. In een vertrouwde omgeving kunnen zij honderduit praten. Is de setting minder veilig dan kijken ze de kat uit de boom.

Wanneer je te maken hebt met een goede luisteraar, iemand die conflicten uit de weg gaat, kalm en rustig spreekt dan is er een grote kans dat deze persoon primair een S-temperament heeft. Andere signalen voor een S-temperament zijn onder andere:

  • Stap voor stap werken
  • Taken afmaken
  • Goede teamspeler

Plotselinge veranderingen zijn een grote angst voor dit temperament en kunnen leiden tot weerstand. Men geeft de voorkeur aan harmonie, voorspelbaarheid en het vermijden van conflicten.

Merk je dat de volgende punten je energie kosten wanneer het gebeurt?

  • Een onpersoonlijke benadering
  • Verrassingen
  • Plotselinge verandering
  • Niet weten waar je aan toe bent

Grote kans dat je eigen primaire temperament de S is.

Wat je nog meer kunt ondervinden als je omgaat met iemand met een hoog S-temperament?

Dit temperament in ons houdt van tradities en familie aangelegenheden. Kerstdiners, paasbrunches en familie weekenden worden zelden overgeslagen tenzij het bij henzelf vandaan komt. Zo niet, dan kan dit temperament in ons in de weerstand gaan.

Ben jij naast deze persoon met hoog S-temperament ook iemand die wordt gedreven door een mensgerichte benadering? Dan werken jullie prettig samen in een loyale ontspannen sfeer. Het wordt voor jullie allebei wel moeilijk om verandering in gang te zetten. Jullie houden graag alles zoals het is.

Wanneer ik iemand zoek die na een goede instructie zelfstandig en routinematig werkzaamheden uitvoert dan heb ik met deze stijl een vriendelijke, hardwerkende en betrouwbare medewerker gevonden. Harmonie en betrokkenheid zijn bakens voor het S-temperament in ons. Het is heel belangrijk HOE de werkzaamheden moeten worden aangepakt. Is dit eenmaal duidelijk dan gaat deze persoon als een speer.

Deze weergave is natuurlijk een uitvergrootte versie van het S-temperament in ons. Belangrijk is om er ook achter komen wat de secundaire stijl is. Omdat alle 4 de temperamenten (D, I, S, C) in ons aanwezig zijn wordt onze communicatievolgorde sterk beïnvloed door de intensiteit en samenstelling van alle vier deze temperamenten.

Wil je meer weten over effectieve communicatie en communicatievolgorde? Lees dan onze vorige blogs!

Heb je een vraag over het blog? Wil je meer weten? Jouw input is meer dan welkom! Geef een reactie of stuur ons een bericht.

We maken graag kennis met professionals in training, coaching, HR en onderwijs!

PARTNER WORDEN

Word partner en maak gebruik van de voordelen

PARTNER VINDEN

Een overzicht van onze certified partners