Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 719 | Dag van de Croissant


Of op een terrasje ergens in Frankrijk of gewoon bij de supermarkt vandaan, de meeste mensen houden wel van dit broodje. Wat leuke weetjes in DISC stijl vandaag.

D-stijl

De halvemaanvorm zou volgens de overlevering te maken hebben met de Oostenrijkse overwinning op de Ottomanen. Hun geheime tunnel kwam per ongeluk uit in een bakkerij, waar ze al vroeg bezig waren en zo alarm konden slaan…

I-stijl

Maar dat was in Wenen en niet in Frankrijk. Dat zou dan weer door Marie Antoinette zijn gekomen. Nadat ze was uitgehuwelijkt aan Lodewijk de zestiende miste ze de Oostenrijkse broodjes zo dat ze een bakker uit Wenen liet overkomen.

S-stijl

De croissant is nu dan ook het traditionele broodje van Frankrijk. Op onze eettafels heeft het vaak ook iets van feestelijks, gezelligheid en zelfs luxe. Op bijvoorbeeld een zondagmorgen of met feestdagen. Lekkere jam erbij of met La vache qui rit iemand?

C-stijl

Om echt nog de diepte in te gaan; de croissant is ontstaan vanuit het Oostenrijkse Kipferl broodje maar dan van bladerdeeg. Om het knapperig en luchtig te krijgen; vele lagen én boter tussen elke laag. Een kroketje is minder vet zei men vroeger bij de FEBO…