Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 702 | Week van de opvoeding


Kinderen zijn puur, dus het gedrag dat je observeert is veelal meteen de manier van ‘hoe’ je het kind het beste kunt behandelen. Bijna als kopiëren. Maar er zijn valkuilen die je eventueel wilt vermijden. Hoe zit dat bij de verschillende stijlen?

D-stijl

Zelfverzekerd, wil de beste zijn, eigen wil, stellig en gaat confrontatie aan. De valkuil hier is dat je (onbewust) onderling de competitie aangaat. Dus beiden wilt winnen en dat kan dan snel uitmonden in strijd.

I-stijl

Enthousiast, gevoelspersoon, goed van vertrouwen en veel praten. De valkuil is dan ook vooral dat er over alles en nog wat veel en lang gediscussieerd kan worden. Wat ook gauw (te) emotioneel kan worden.

S-stijl

Vriendelijk, luisteraar, betrouwbaar, loyaal en voorspelbaar. De valkuil is om alles lekker ‘op z’n beloop te laten’. Vooral de status-quo te behouden. Vergeet niet af en toe te beslissen of door te pakken.

C-stijl

Kritisch, wil veel informatie, weloverwogen en kan de kat uit de boom kijken. Deze combinatie is dan ook de valkuil. Wanneer begin je ergens aan of mee. Hoe lang wil je het aankijken. Een ‘duwtje’ is af en toe nodig.

P.S. al het bovenstaande is natuurlijk ook een op een toepasbaar op volwassenen!