Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 701 | Grapje! Moet toch kunnen?!


Dit is de slogan van de Week Tegen Pesten 2022. Grapjes zijn vaak leuk, maar kunnen ook kwetsend zijn. Een grapje kan klein beginnen maar uitdraaien op pesten. Hoe gaan de verschillende stijlen hiermee om?

D-stijl

Dit is de stijl welke de grenzen aangeeft. Vind ik niet leuk, kappen nu. Maar ook de stijl die ‘op de persoon grapjes’ maakt. En dit – prikje – kan vervelend zijn én worden, zeker wanneer het keer op keer gebeurt.

I-stijl

Samen lachen en plezier maken geeft verbinding en betrokkenheid. Creëert een veilig groepsklimaat. Deze stijl doet mee om zo bij de groep te (blijven) behoren. Maar hoe kan iemand je grapje opvatten ook buiten de groep?

S-stijl

Grapjes helpen bij het bepalen van normen en waarden. Waar wordt om gelachen en wat niet? Wie past bijvoorbeeld in mijn team en wie niet. De stijl die, als groep en via indirecte grapjes, ook pijn kan veroorzaken.

C-stijl

Grapjes zijn ingewikkeld en complex. Kunnen zowel een positieve als negatieve impact hebben. Voor de een is het vrijheid van meningsuiting maar voor de ander misschien discriminatie. Hier van bewust zijn is daarom belangrijk.