Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 655 | Pleasen


Pleasen oftewel behagen. Hoe zit dit bij de diverse stijlen, hoe gaan we daarmee om en hoe stop je het?

D-stijl

Hoe stop je het? Door je grenzen aan te geven en dat betekent veelal het aangaan van een conflict(je). Dus in basis door jouw D-stijl in te zetten. Overigens is het niet zo dat deze stijl nooit pleaset. Wat als het je baas is, of iemand tegen wie je opkijkt? Maar of dat respect afdwingt…

I-stijl

Erkenning en goedkeuring zoeken zit bij deze stijl ingebakken. Het gezellig houden en aardig zijn voor elkaar is prima. Maar altijd? Hoe kan je dan op de ander overkomen? Als meewaaier, als manipulatief? Anderen waarderen je ook als je je grenzen aangeeft. Waarschijnlijk juist meer.

S-stijl

Klaar staan voor anderen, aan de ander denken, vaak sorry zeggen. Herkenbare zaken voor deze stijl. Iemand helpen is prima maar wanneer slaat het door naar pleasen? Is het oprecht of doe je het eigenlijk meer voor jezelf? Wees hiervan bewust en leer dan om nee te zeggen…

C-stijl

Pleasers kunnen mensen zijn die zich nooit goed genoeg voelen. Een vorm van minderwaardigheid. Tegen andere opkijken, net zo perfect willen zijn. Maar weet dat ook de meest perfecte perfectionist het heeft moeten leren, fouten maakt en ook lang niet overal perfect in is!