Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 652 | Initiatief nemen


Welke stijl neemt hoe het initiatief?

D-stijl

Wil geen tijd verliezen. Daarom direct actie, een besluit of zet iets in gang in plaats van af te wachten. Neemt eigen initiatief en durft zijn/haar nek uit te steken. Maar of dat altijd juist of (al) gewenst is, is wel de vraag.

I-stijl

Kan snel het initiatief naar zich toetrekken, soms teveel, te snel. Maar altijd met de gedachte; wat vinden anderen daarvan? Wordt het wel gewaardeerd? Kan terughoudend zijn wanneer daar twijfel over is.

S-stijl

In basis passief en wacht op wat de omgeving zegt of vraagt. Zeker als het initiatief iets geheel nieuws verlangt of een verandering geeft. Maar deze stijl kan wel ‘de handschoen oppakken’ en gaan doen/uitvoeren.

C-stijl

Ben ik de juiste persoon? Heb ik deze verantwoordelijkheid wel? Wat zijn de regels? Dat soort vragen stelt deze stijl eerst. Maar wel een type die – na enige denktijd – het initiatief kan nemen en met hele creatieve oplossingen kan komen.