Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 651 | Wie is je gesprekspartner?


Natuurlijk hebben we – en volgen het liefst – onze eigen communicatie voorkeursvolgorde. Maar wat als dat niet kan, of zelfs niet gewenst is? Snel kunnen schakelen is dan het devies. Herken je gesprekspartner (zo snel mogelijk) en hoe pas je aan?

D-stijl

De D staat in dit geval het meest voor Direct. Te herkennen aan; direct van toon, woordgebruik en handelingen. Kort, krachtig en snel. Heel simpel; wees dit dan zelf ook. Geen mooi weer praatje etc. De D-gesprekspartner wil zo snel mogelijk antwoord op zijn of haar Wat? vraag. Is het wat? Wat wil hij/zij van mij? Maar vooral: levert het mij wat op?

I-stijl

De I-persoon verwelkomt je op een open en hartelijke manier; kom binnen! Weet dan dat deze persoon in eerste instantie geïnteresseerd is in de Wie? vraag. Erop gericht is om elkaar te leren kennen. Vanuit gevoel. De ratiozaken komen later. Wees enthousiast over jezelf maar vergeet de ander ook niet om (veel) aan het woord te laten.

S-stijl

Vriendelijk, warm en behulpzaam. Straalt inlevingsvermogen uit. Weet – al gelang het gesprek – hoe je je waarschijnlijk voelt en stelt je op je gemak. Het begin kan lang over koetjes-en-kalfjes gaan. Pas je tempo aan en bouw het rustig, stap voor stap op. Zet ook geen druk en verwacht niet direct resultaat of een besluit.

C-stijl

Formaliteit is een belangrijke indicatie. Vooral bij een eerste ontmoeting. Volgens de regels, zoals het hoort. Heeft vaak een gespreksagenda/ indeling opgesteld welke bij aanvang wordt voorgelegd. Hou je er aan, en geef vooral alle info tot in detail. Kom daarom altijd goed voorbereid, want voor je het weet tref je een C-stijl…