Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 641 | Hoe onderhandel je (goed)?


Dit is een goed voorbeeld waarbij je al je stijlen moet aanspreken. Je sterkten maar je moet ook over je valkuilen heen stappen. Het ene zal ons dus gemakkelijker afgaan dan het ander, maar alles is nodig.

D-stijl

Je moet vasthoudend zijn. Je eigen wensen, eisen en doelstellingen aangeven en bewaken. De D in ons kan hierin doorslaan, dat je je als de onderhandelingsbaas gaat gedragen. Niet luisteren, koppig en zelfs arrogant reageren. Dan is een win-win situatie ver weg.

I-stijl

Je moet contact leggen. Diplomatiek, handig manoeuvreren, bezwaren ombuigen, argumenten bijstellen etc. Maar deze stijl kan te aardig zijn. Je moet ook voor jezelf opkomen en verdedigen. Zeker wanneer de andere partij je onder druk zet.

S-stijl

Je moet opzoek gaan naar samenwerking. Positief en vriendelijk. Je luistert ook naar de ander. Je toont interesse in de ander. Maar een onderhandeling kan, zeker als het spel niet eerlijk gespeeld wordt, vervelend worden. Deze stijl kan dan te toegeeflijk zijn.

C-stijl

Je moet zorgvuldig te werk gaan. Je inventariseert behoeften, verwachtingen en uitgangspunten. Je werkt volgens de correcte regels en voorwaarden. Maar dat kan ook de valkuil zijn van deze stijl; te strikt, te vasthoudend en niet openstaan voor de inbreng van ander.

Clue idee door Ismahane Ben Smail