Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 632 Hoe voorkom je dat andere mensen over je heen lopen?


Natuurlijk zijn we een combinatie van stijlen en kunnen we ons aanpassen. Maar hoe reageert een stijl in basis op een voorval als dit?

D-stijl

De D-stijl in ons is de stijl om direct in te handelen, direct de grens aan te geven. Tot hier en niet verder. Dat is bij voorbaat niet altijd de juiste manier natuurlijk. Het kan een relatie onder druk zetten maar het kan of mag ook niet altijd (autoriteit).

I-stijl

Deze stijl zal het op een verbale maar vriendelijk manier aangeven. Rap van tong maar met een kwinkslag. Of lacht erom en haalt de schouders op. Zeker als het te lastig of echt vervelend wordt, dan is dat de I-stijl manier om het uit de weg te gaan.

S-stijl

Deze stijl kan het ondergaan, het laten gebeuren. Probeert vriendelijk te blijven en het eventueel te sussen of zelfs te voorkomen. Maar indirect volgt wel ‘actie’, of beter een reactie. Gaat opzoek naar medestanders, vormt zo een front en kan tegenwerken.

C-stijl

Deze stijl zal van nature ook niet direct tegengas geven. Zeker als het de eerste keer is. Wil namelijk eerst bedenken, het snappen en dan een adequate reactie bepalen. Komt er dus op terug. Zelf. En dit kan zeker ook een ‘vecht reactie’ zijn. “Zeg, nog even over gisteren…“.