Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 621 | Verkiezingen a.s. woensdag


Het wordt een bijzondere dag; verkiezingsdag tijdens de corona pandemie. Hoe gaan we daarmee om?

D-stijl

Door alle regels bij het stembureau zal het waarschijnlijk wel meer tijd gaan kosten. Even voor of na het werk snel langsgaan zal het vermoedelijk niet worden. Deze stijl ziet de 1,5 m afstand rij al tot ver op straat staan. Zal dat je tegenhouden, je doen omdraaien?

I-stijl

Wat als je in quarantaine (zo’n 100.000 mensen) zit of een ‘ja’ moet beantwoorden op de gezondheidscheck? Dan mag je niet naar het stembureau. Je kunt iemand volmachtigen maar dat betekent wel dat er een aanspraak wordt gedaan op je vertrouwen. Wie kan je dat vragen?

S-stijl

Ook een afweging die meegenomen kan worden, de veiligheid. Begeleiders, handdesinfectie, looproute, kuchscherm en handschoenen. Want de stempas, het stembiljet en potlood moeten overhandigd worden. Het rode potloodje mag je dan wel mee naar huis nemen.

C-stijl

Ook of de regels eerlijk zijn kan je over debatteren. Alleen mensen ouder dan 70 jaar mogen briefstemmen. Alleen in sommige gemeenten is ‘vroegstemmen’ mogelijk. Mits je ook weer tot de ‘risico groep’ behoort. Voor de avondklok heeft dan wel weer iedere stemmer uitsluitsel.