Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 614 Zithouding


We weten het, een goede zithouding is belangrijk! Zeker nu we ook hele dagen achter de keukentafel zitten. Maar ook op de bank, of waar dan ook. Hoe herken je de stijl aan de (verkeerde) zithouding?

D-stijl

De actieve zitstijl. Puntje stoel, snel (klaar voor actie) en naar voren leunend. De spieren – vooral in de nek en schouders – aangespannen. En de relax- (of eigenlijk domineer?) stand is: achteroverleunend, handen in de nek en de benen op de tafel/bureau.

I-stijl

Onderuit hangend, kan zelfs als de ‘ongeïnteresseerde zithouding’ ervaren worden door anderen. Maar deze stijl is snel verveeld, dus kan – zeker thuis – andere zitplekken zoeken. Laptop op de bank, op de grond, hangend over de leuning enzovoorts.

S-stijl

Herken je dat wanneer je geconcentreerd uitvoerend werk doet, wat je af wil/moet maken, je vaak lang in een dezelfde houding zit? Dat is de S-stijl (in ons). De ‘je zit bijna in je computer houding’. Hoofd/schouders naar voren en voeten onder je gekruist.

C-stijl

Dit is onze stijl welke weet hoe je moet zitten. En waarop je moet zitten. Maar hoe groot het ergonomiespecialisme ook is, het kan misgaan (zie ook punt S). Of je zit al jarenlang op een manier die ‘ingesleten’ is. En kom er dan maar eens vanaf.