Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 613 Twijfel (aan jezelf)


Iedereen heeft er wel eens last van. Twijfel aan wat je kunt, aan jezelf. Hoe manifesteert dit zich bij de verschillende stijlen?

D-stijl

De basisdrijfveer van de D-stijl is controle. Wanneer dit door wat voor reden dan ook niet kan of wegvalt, kan dat onzekerheid en daarmee twijfel veroorzaken. Deze stijl zal dat niet willen tonen, maar zal angstvallig de controle weer proberen terug te krijgen én te houden dat zijn duidelijke indicaties.

I-stijl

De I-stijl in ons is extra gevoelig voor sociale factoren. Binnen de relatie maar ook daarbuiten als familie, vrienden én collegae. Zoals het schaden van vertrouwen of (gevoel van) sociale afwijzing kan tot twijfel leiden. Je herkent het aan veel praten en (over)emotioneel reageren.

S-stijl

Het gevoel van onbekendheid is de aanzet tot twijfel. Is er dus alles aangelegen om de status quo te behouden. Maar dat is niet altijd mogelijk natuurlijk, neem COVID-19… De S-stijl uit het niet snel maar maakt zich onderhuids veel zorgen. Wat wel kan worden geuit door lichamelijke klachten.

C-stijl

Het moet allemaal perfect(ionistisch) gaan. Hele (onrealistisch) hoge verwachtingen. Dan kan het snel ‘mis’ gaan in het hoofd van deze stijl en twijfel geven. Aan jezelf, aan anderen. Stil worden, terugtrekken om er nog beter over na te denken, dat kan snel overgaan naar piekeren.