Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 611 Wereld Braille dag


Het mooie van speciale dagen is dat het je ook mooie nieuwe kennis en inzichten geeft.
Wat, Wie, Hoe en Waarom?

D-stijl

Braille is lezen met de vingers doormiddel een reliëfalfabet. Een systeem om met de tastzin te kunnen lezen en schrijven. Deze dag is in het leven geroepen om het belang en de betekenis van braille onder het grote publiek onder de aandacht te brengen.

I-stijl

4 januari is de dag waarop Louis Braille (1809-1852) geboren werd. Als kind werd hij door een ongeluk blind maar hij kreeg daarna snel controle over zijn duisternis. Op zijn vijftiende jaar ontwierp hij het schrift wat meteen zo goed was dat het nooit meer is veranderd!

S-stijl

Een systeem van zes (drie om drie) voelbare puntjes waarmee letters, cijfers, leestekens en een aantal symbolen gelezen kunnen worden. Elk van deze heeft een specifieke combinatie. Dit systeem wordt ook in de huidige tijd gebruikt, zoals op de huidige smartphones en tablets.

C-stijl

Louis Braille heeft er voor gezorgd dat blinden uit hun isolement kwamen. Het stelde hen in staat om te lezen en beter te leren natuurlijk, maar vooral ook om te communiceren. Twee jaar na zijn dood werd het brailleschrift officieel erkend en langzaam overal ingevoerd als officieel blindenschrift.