Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 605 Cancel culture

Cancelcultuur of afrekencultuur. Een fenomeen van deze tijd; mensen of organisaties boycotten via social media. Hoe kan het dat het opeens zo populair is geworden bij alle stijlen?

D-stijl

De sociale media geeft een platform waar je gemakkelijk je boosheid op kunt uitten. Direct resultaat en snelle beloning. Daarbij kan in deze media een bericht ook snel viraal gaan, anderen haken aan en je hebt een sneeuwbal effect.

I-stijl

De Cancelcultuur werkt sociale status verhogend én versterkt de sociale banden. Zij die hier gevoelig voor zijn, streven naar bekendheid, meer volgers etc., doen daarom ook relatief gemakkelijk mee. Kijk mij, ik ben belangrijk, mijn mening telt.

S-stijl

Het is relatief veilig, vanachter je toetsenbord. Een van de velen waardoor je ook weer opgaat in de massa. Kameraadschap speelt ook mee en overstijgt de kortzichtigheid. Je ‘moet wel meedoen’ want anders ben je niet loyaal.

C-stijl

Terecht of niet, gemeend of niet, bewijs of niet, een mening van een narcist of een puber? Het lijkt niet meer uit te maken. De reden, de tolerantie, de discussie valt weg. Maar het kan zeer grote schade berokkenen. Met echte gevolgen…