Maakt van zelfkennis
je eigendom

Q4 Clue 599 Jij als leider 2021

Ook in leidinggeven verandert er veel. Instroom van nieuwe generaties, andere tijden. Hoe ga je daarmee om?

D-stijl

Meer naar eigen verantwoordelijkheid en uitdagingen. Of iemand om 10:00 uur begint, of even lekker gaat pingpongen, dat is niet van belang. Wel dat het werk afkomt en op tijd. Daar is de werknemer dus zelf verantwoordelijk voor.

I-stijl

Meer naar communiceren. Vooral ook hoe? Hoe met elkaar omgaan. Want elk individu is anders. De soft skills dus. Vergeet daarbij de emotionele (intelligentie) kant niet, de werk-privé of tegenwoordig andersom; privé-werk balans.

S-stijl

Meer naar coachend leidinggeven, geen reprimandes meer. Vooral de jongere generatie is hiernaar opzoek, naar praktische begeleiding en aanmoediging. Ambiëren zinvol werk in een veilige en respectvolle werkomgeving.

C-stijl

Meer naar bijdragen in de ontwikkeling van de medewerker. Zij haken niet meer aan op oude management technieken. Willen leren, kennis delen. Zoeken daarom meer mentor dan manager en vergeet niet aandachtig te luisteren.