Maakt van zelfkennis
je eigendom

Een beroep op …

door | apr 5, 2020 | Blogs

Meer dan ooit doe ik een beroep op Trainers, Coaches, HR en Onderwijs Professionals!

 
Bijdragen aan het vergroten van onderling begrip en onderlinge verdraagzaamheid.

Een overtuiging die in tijden als deze haar ware kracht laat zien.

De eerste berichten komen al online. Psychologen die roepen dat we straks als deze crisis achter de rug is twee dingen gaan zien: kinderen en echtscheidingen.

Wat mij betreft twee uitersten waarin nog veel ruimte ligt. Beiden ontstaan niet van maandag op dinsdag. De keuze door te zetten wellicht wel, maar er gaat een proces aan vooraf.

Zeker nu we 24/7 aan elkaar verbonden zijn, kunnen zaken onder een vergrootglas komen te liggen. De welbekende was naast in plaats van in de wasmand (voorheen lichte irritatie, nu een dealbreaker), vaat op versus in de vaatwasser, herkenbare frustratie van het dopje niet op de tandpasta tube terugplaatsen? En ga zo maar door.

Maar wat te denken van die ongevraagde goedbedoelde kop koffie van je lieve partner, terwijl je in een (belangrijke) online vergadering zit? “Je weet toch dat ik aan het werk ben?!” (tip: thuis betekent niet altijd ook aanwezig…)

Met al onze goede bedoelingen zoeken we naar onze eigen comfortzone binnen de beperkingen die we momenteel ervaren. In deze korte periode kunnen jaren van liefde, positiviteit en warmte in een periode van enkele dagen/weken omslaan naar afstand, koelte en onbegrip.

Eenzaamheid in gezelschap.
In mijn reis van meer dan 20 jaar zijn er telkens hoofdstukken die terugkomen en zorgen voor frictie, waarvan relatie en kinderen er twee zijn. Ik kan mij meer dan goed voorstellen dat je op dit moment (veel) spanning ervaart.

De onzekerheid, onveiligheid en spanning zorgen ervoor dat ons brein ons onbewust terug laat keren tot wat wij persoonlijk als veilig ervaren. Ook wel geankerd in ons limbische brein, het onbewuste deel van ons gedrag, onze routines en gewoonten. Vaak al geprogrammeerd vanaf onze 6e levensjaar, hoe vaker herhaald hoe sterker de programmering, gevoel van veilig, vertrouwd en routine.

Het zijn vaak (delen) van deze gewoonten die in omstandigheden als deze versterkt worden. Het zijn ook deze delen waar we in normale omstandigheden prima mee om kunnen gaan. Maar wanneer we ons al moe en geïrriteerd voelen is die ene sok, kop koffie of vaat op de vaatwasser de druppel.

Een misvatting is dat als de druppel overloopt we dit snel genoeg merken. Waarom dit een misvatting is? Op basis van onze DISC temperamenten zullen we ons op verschillende manieren uitten.

  • Het D-temperament in ons zal kortaf reageren, ongeduldig.
  • Het I-temperament in ons kan ongenuanceerd en impulsief zijn.
  • Het S-temperament in ons zal een stugge, koppige kant van ons laten zien.
  • En het C-temperament in ons kan klagerig en ongevoelig worden.

Herken je deze reacties bij jezelf? Dan kan het zijn dat dit temperament bij jou meer aanwezig is dan de andere temperamenten. Je hebt ze immers alle 4 alleen niet allemaal in dezelfde mate.

Dit geldt dus ook voor je partner en eventueel je kind(eren)! Dus hoe bewust ben je je van je eigen voorkeuren én die van je gezinsleden?

Ik ben ervan overtuigd dat als we meer inzicht hebben in onze eigen voorkeuren en die van de mensen om ons heen, dat we in staat zijn veel effectiever met elkaar om te gaan.

Vanuit zelfinzicht én inzicht in de ander wil ik samen met onze Certified Partners een positieve bijdrage leveren in het leven van mensen. Juist in de tijd dat we elkaar hard nodig hebben.

Eens dat we in deze tijd fysieke afstand moeten bewaren, maar geen sociale afstand! Ik stimuleer je juist om mensen digitaal op te zoeken, verbinding te zoeken.

Ik draag jou en je gezin een warm hart toe in deze uitdagende tijd. De deur staat open om kennis te maken en te kijken op welke wijze we jou eventueel kunnen ondersteunen.

Warme groet,

Roy

P.S. Al meer dan 20 jaar ben ik met dit onderwerp bezig en meer dan ooit doe ik een beroep op alle professionals in training, coaching, HR en onderwijs contact op te nemen en te kijken hoe we samen een positieve bijdrage aan gezinnen kunnen leveren.

Family first?

PARTNER WORDEN

Word partner en maak gebruik van de voordelen

PARTNER VINDEN

Een overzicht van onze certified partners

Kosteloos Kennismaken

Maak je beknopte profiel!

 

Q4 Profiles DISC Profiel