Maakt van zelfkennis
je eigendom

DISC Meting

door | mrt 16, 2020

Zullen we afspreken dat we stoppen met ROOD, GROEN, BLAUW of GEEL? Het kan namelijk niet.

Door alle aandacht die het bericht over onze benadering van DISC heeft gekregen ben ik gaan nadenken. Hoe kan het dat het lijkt alsof wij iets anders doen? Hoe kan het dat mensen zich er niet bewust van zijn dat DISC over meer gaat dan over Rood, Blauw, Groen en Geel?

Totdat je berichten en websites ziet waar zinnen voorbijkomen als “De uitslag van de DISC Persoonlijkheidsanalyse…” (vragen over de herkomst van deze zin? Neem contact op). Of dat DISC meet “hoe iemand zichzelf ziet”.

Een heftigere die ik lees is dat je met DISC kunt zien “OF en HOE CAPACITEITEN en TALENTEN benut worden.” Dat bezorgt mij een somber gevoel, want dit is waar DISC vanuit het oorspronkelijke werk NIET voor is bedoeld en ook simpelweg niet meet!

Wat meet DISC dan wel hoor ik je denken? Hoe zit het dan wel? Daar kunnen we dagen aan wijden, maar ik wil graag de kern met je delen. Op de foto zie je hoe wij (en DISC vanuit de oorsprong) wordt gemeten. Daarin zie je dat je ALLE VIER de temperamenten hebt. GELUKKIG zien we steeds meer mensen en bedrijven dit overnemen en actief benoemen!

Alleen de verdiepende laag erachter zien we niet terug. Waarom heb je alle vier de temperamenten? Waarom kan het niet anders dan dat je ze alle vier hebt?

Stel dat het zo zou zijn dat je een temperament niet zou hebben, wat zou dan de consequentie zijn?

Laten we een praktisch voorbeeld nemen. Stel dat een persoon geen direct/taakgerichte kant zou hebben (wat we noemen D-Temperament). Deze kant wordt geassocieerd met onder andere het nemen van beslissingen en het vermogen nee te zeggen / grenzen aan te geven.

Dat zou betekenen dat iemand niet in staat zou zijn keuzes te maken… Ons hele leven bestaat uit het maken van duizenden (onbewuste) keuzes.

Wat we WEL kunnen VERMOEDEN, bij iemand waarbij dit temperament de laagste van de 4 is en een uitkomst onder de 50% laat zien, is dat beslissingen wat meer tijd vragen. Dat er meer informatie en/of tijd nodig is om tot een beslissing te komen. Dat deze persoon een beslissing onder druk nemen als niet prettig zou kunnen ervaren.

MAAR of deze vermoedens kloppen hangt in eerste instantie af van de andere temperamenten! De combinatie van alle 4 geeft een bepaald beeld. Een beeld dat ik in een persoonlijk gesprek nog steeds moet TOETSEN en niet AANNEMEN.

DISC IS GEEN ZELFASSESSMENT. De kracht van het instrument zit in de nuances én de specialiteit die jij als professional meeneemt in het gesprek.

Het onderwerp DISC wordt steeds bekender en net als vitaliteit krijgt het ook steeds meer aandacht. De keerzijde is dat door deze ontwikkelingen er ook steeds meer interpretaties komen over DISC, we een toename zien van het aantal “klokken en klepels” principe.

Daarom dat ik mijn opgedane kennis en vaardigheden van meer dan 20 jaar aan studies en onderzoek met jou wil delen. De keuze is aan jou: wil je drinken bij de bron of bij een distributeur?

Beiden zijn goed, want het is jouw keuze. Ik hoop je bij ons te mogen verwelkomen.

Warme groet,
Roy

P.S. Naast de Emotionele Intelligentie lezingen, organiseren we ook verschillende inspiratiesessies over DISC. Op www.q4profiles.nl staan de data en locaties vermeld. Of kijk op de pagina van de Q4 Profiles DISC Introductie Training.

PARTNER WORDEN

Word partner en maak gebruik van de voordelen

PARTNER VINDEN

Een overzicht van onze certified partners