Maakt van zelfkennis
je eigendom

Welbevinden

door | dec 17, 2019

In mijn vorige artikelen heb ik over verschillende onderwerpen gesproken en hun relatie tot communicatie en gedrag. Heb je ze niet gelezen dan nodig ik je graag uit dit alsnog te doen, want ze vormen samen de totaal naar dit artikel.

Dit artikel gaat over de kern van Emotionele Intelligentie en wat er in het EQ-i 2.0 profiel wordt gemeten. Kippenvel, ik kan het niet anders verwoorden. In alles wat er om mij heen gebeurt en de dingen die ik zie wordt het steeds duidelijker voor mij dat Emotionele Intelligentie echt een sleutel is tot zoveel mooie dingen.

Een factor die mij raakt is de “wellbeing factor”. Maar wat is welbevinden? Is welbevinden te definiëren?

Als ik jou de vraag stel: “Hoe gelukkig ben je?” Wat is dan je antwoord? Welk cijfer geef je als ik vraag hoe gelukkig je bent?

Reden dat mij dit raakt is door de vele gesprekken waarin dit een centraal thema is. Mensen die in een ratrace zitten, in hun huidige baan zijn gerold of zijn doorgegroeid, mensen die van elkaar verwijderd zijn uit onbegrip of onwetendheid, irritaties niet uitspreken en de grootste boosdoener: aannames doen!

Daarom is het zo mooi om te zien dat EQ-i 2.0 een manier heeft om welbevinden uit te drukken. Welbevinden wordt beschouwd als een balans tussen verschillende elementen. Hoe goed ben je in staat om emoties te herkennen, erkennen, te plaatsen en op een dusdanige manier te handelen dat het voor alle partijen een positieve uitwerking heeft?

Het geeft ook iets anders, namelijk een gespreksonderwerp, inzichten, diepgang in je (coaching) gesprek en in mijn gesprekken zie ik nu al ontstaan dat ik niet meer zonder wil. De herkenning bij en impact op de coachee die de combinatie van Q4 Profiles DISC, Waarden, Interesses en EQ-i 2.0 heeft is erg bijzonder om te zien.

Ik begrijp heel goed dat het nu vrij abstract klinkt en dat je je er wellicht niet helemaal een voorstelling bij hebt, maar daarom ben je van harte uitgenodigd om de inspiratiesessies bij te wonen: DISC en Emotionele Intelligentie. Kosteloos!

“The proof is in the eating of the pudding”

Jouw persoonlijke groei begint bij zelf. Zelfkennis, zelfwaardering en zelfvertrouwen. Ben je in staat om te zeggen: hier ben ik goed in. Maar ben je ook in staat om te zeggen: dit kan ik niet zo goed. Waarom dat belangrijk is?

Mensen die dit kunnen hebben over het algemeen een hoge mate van zelfwaardering. Ze zijn in staat om hun ‘tekortkomingen’ als leerpunten te zien. Dit leidt tot een hogere mate van zelfvertrouwen. En wat opvallend is aan mensen met een hoog zelfvertrouwen is dat ze het woord “willen” gebruiken in plaats van “moeten”.

Waar “moeten” een beperkend effect heeft, letterlijk tot waar het moet is dat bij “willen” niet het geval. Willen zorgt voor een verhoogde motivatie om iets te doen en in de praktijk krijg je meer voor elkaar in een kortere periode. Willen zorgt voor een continue verbetering en streven naar meer.

De uitdaging is alleen dat mensen niet te motiveren zijn. Hoogstens te inspireren om uiteindelijk in beweging te komen. Motivatie is een intrinsiek proces. Daarom wil ik jou inspireren met de kennis die we hebben over DISC en Emotionele Intelligentie. Inspireren om mensen te helpen meer uit zichzelf te halen, te ontwikkelen, maar bovenal om gelukkiger te zijn.

En dat start bij, heel filosofisch, eerst van jezelf houden. In je volle kwetsbaarheid tegen jezelf kunnen zeggen: “ik ben goed genoeg!” Naar jezelf kunnen kijken in de spiegel en kunnen zeggen: “ik ben oké met wat ik zie, ik voel me goed, ik voel mij gelukkig.”

Zoals ik al eerder aangaf wil ik jou als professional graag uitnodigen om kennis op te komen doen en zelf te komen ervaren welke impact DISC en Emotionele Intelligentie kunnen hebben binnen jouw gesprekken en trainingen.

En je hoeft niet alleen te komen! Neem je collega mee, of iemand anders waarvan je denkt dat hij of zij baat heeft bij het volgen van deze sessie.

Ik ontmoet je graag op 21 juni of 30 augustus aanstaande in Aalsmeer. Meld je aan en zet die eerste stap.

“Happiness is not something ready made. It comes from your own actions.”
― Dalai Lama XIV

 

Warme groet,
Roy

P.S. Naast de lezing Emotionele Intelligentie organiseren we ook verschillende inspiratiesessies over DISC. Op de q4profiles agenda staan de data en locaties vermeld. Of kijk op de pagina van de Q4 Profiles DISC Trainingen.

PARTNER WORDEN

Word partner en maak gebruik van de voordelen

PARTNER VINDEN

Een overzicht van onze certified partners