Praktijkervaringen

Q4 Sport leidt trainers op met het programma “toepassen Q4 Sport persoonlijk trainer coach stijl analyse DISC”.

Wil je weten over hun praktijkervaring, lees dan verder.

Gijs Luirink

Trainer bij FC Volendam

Ik heb veel baat gehad bij het verkregen inzicht in mijzelf als trainer-coach. Vervolgens zijn we alle spelers uit mijn team in kaart gaan brengen. En sindsdien heb ik het gevoel dat ik meer en beteren handvaten heb om met mijn spelers te communiceren. Dit heeft een positief effect op mijn band met de spelers. Elke speler is uniek en dat besef ik mij nu nog meer dan ooit.

Een voorbeeld uit de praktijk waarbij ik de theorie van Q4 Sport heb ingezet is als volgt. Wij hadden een wedstrijd tegen Utrecht onder de zestien en daarbij heb ik een speler die op dat moment op de bank begon en dat was misschien verrassend qua voetbalkwaliteiten. Die ken ik nu door Q4 Sport beter en nu kan ik beter met hem communiceren. Ik heb bewust nog extra aandacht besteed aan hem, dat had ik hiervoor niet gedaan. Ik hem hem gesproken in de warming-up en hem uitgelegd waarom ik tot deze keuze ben gekomen en wat ik van hem verwacht. En deze speler viel in de tweede helft erg goed in. Dat komt omdat je toch bewust met hem aan het communiceren bent.

Stanley van Kesteren

Hoofd jeugdopleiding FC Volendam

Het effect van het trainer-coach profiel van Q4 Sport is dat de trainer-coach een goed zelfbeeld krijgt, hij gaat zichzelf beter begrijpen en daarna gaat hij ook zijn spelers beter begrijpen. En daardoor ga je de spelers op een andere manier benaderen dan voorheen en dit levert een gunstig effect op.

Ook heb ik als trainer-coach zelf een situatie meegemaakt waarbij ik anders heb gehandeld door de kennis van Q4 Sport. Ik had een speler die nog wat onzeker was, toen heb ik zijn profiel erbij gepakt om te kijken wat voor type speler hij is en hoe ik met hem om moet gaan. Nu ga ik bewust anders met hem om. Denk aan de wedstrijdbesprekingen, hierbij licht ik hem vooraf in over wat ik ga bespreken. Ook geef ik aan welke vraag ik hem ga stellen, zo kan hij zich voorbereiden. Hij is dan zeker van zijn antwoord en durft meer in de groep te praten en dit is gunstig voor zijn zelfvertrouwen.

Sander Veraart

Trainer bij FC Volendam.

Als trainer-coach ben ik door Q4 Sport veel bewuster in het benaderen van spelers. Doormiddel van het Q4 Persoonlijke trainer coachstijl analyse DISC heb ik een goed beeld waar mijn kwaliteiten en valkuilen liggen. Daarbij herken ik steeds vaker situaties waarin ik een bepaalde speler vanuit zijn stijl beter kan beïnvloeden. Ook kwam ik erachter dat ik onbewust nogal tekortschoot in het onderdeel evalueren doordat ik snel doorstapte naar het volgende onderdeel in het proces. Door vaste momenten in te plannen om te reflecteren en evalueren kunnen er betere stappen genomen worden naar een volgend niveau.

Het meest verrassende voor mij is het moment dat je voor jezelf situaties gaat terughalen uit een training of wedstrijd, deze weg zet tegen de profielen van de spelers en er dan achter komt dat dit vrij goed aansluit. Dat doet je keer op keer beseffen dat je aan de hand van de profielen nog beter op maat kunt coachen.

Ik pas mijn handelen aan op de spelers. Er zit een speler in mijn team die bijna bij iedere situatie vraagt waarom iets moet, en waarom het op die manier moet. Voor de kennis die ik heb verkregen bij Q4 Sport werkte dat storend, omdat hij bij iedere situatie vragen begon te stellen. Nu weet ik – vanuit zijn profiel – waarom hij dit doet en besteed ik er bewust nog meer aandacht aan.

Lees hier hoe Q4 Sport in de praktijk wordt toegepast, de trainer Coaches aan het woord. Artikel uit het vakblad www.devoetbaltrainer.nl