Q4 Clue 549

Wintertijd

Herkenbaar?

Zal gisteren de laatste keer zijn geweest dat we de klok hebben verzet? De discussie is gaande. Hoe komen we tot een besluit?

D-Wat?
Drie opties: de permanente normale (= winter) tijd, een permanente zomertijd of blijven wisselen. Wat zijn de voor- en nadelen? Energiebesparing? Verkeers- veiligheid? Plezier? Economisch? Gezondheid? Weeg dit af en dan vooral; beslis.
I-Wie?
Met wie rekening te houden? Voor de zomertijd kiezen? Dit geeft lange, leuke en gezellige zomeravonden (buitenactiviteiten, terrasje) maar hoe zit dat voor anderen? Een bouwvakker begint graag vroeg en dan is er pas om 09:45 uur zonsopgang in hartje winter…
S-Hoe?
Hoe gaan we het doen? Met de hele EU en iedereen hetzelfde? Naar de standaard (en dus winter) tijd? Deze past het beste bij onze interne, biologische klok en dus ons natuurlijke ritme. Dat is voor de S-stijl in ons wel fijn. Ritme en regelmaat.
C-Waarom?
Volgens de wetenschap is het duidelijk; twee keer per jaar verzetten van de tijd is nergens goed voor. Het leidt ook tot slaapproblemen en een verstoord bioritme waar sommige mensen weken last van kunnen hebben. Dat zou betekenen dat we deze tijd houden…