Q4 Clue 548

Stoptober

Herkenbaar?

Stoppen met roken (of een andere gewoonte waar je vanaf wilt) kan een grote uitdaging zijn. Een uitdaging waarbij we elke van onze vier DISC stijlen moeten aanspreken en inzetten. Hoe te stoppen?

Deze stijl neemt de beslissing. Dat is eigenlijk heel simpel; gewoon nooit meer een sigaret opsteken. Maar dit is omgekeerd ook de valkuil van deze stijl. Kan ook zomaar weer besluiten van ach wat kan mij het schelen, ik steek er weer een op…

Doe het samen. Met je partner of een vriend(in). Dat geeft een extra stimulans en je kunt er ook over praten als je het even moeilijk hebt. Maar ‘samen’ is ook een gevaar. Onder het mom van gezelligheid of sociale druk toch weer terugvallen.

De S-stijl uitdaging zit hem in het doorbreken van de routine. Zoals na het eten, bij een kopje koffie. Vele uitlokkers. Maar weet dit en zet deze stijl dan juist in om het te doorbreken. Zoek afleiding door een klusje te doen, te wandelen of met de telefoon te spelen.

We kennen ondertussen nu wel alle feiten en details waarom het zeer slecht voor je is. Dat is een reden om te stoppen. Natuurlijk is het fijn een ‘C-stijl rust/denk momentje’ te pakken, maar dat kan natuurlijk ook zonder sigaret!