Clue 543

Afzeggen

Herkenbaar?

Een eerder gemaakte uitnodiging of afspraak afzeggen. Omdat je toch niet kan, dubbel afspraak hebt gemaakt of gewoonweg geen zin hebt. Hoe handelen de verschillende stijlen dit af?

Het is de D-stijl in ons welke grenzen aangeeft. Als zijnde nee, stop, wegwezen etc. Wanneer deze hoog ontwikkeld is dan is afzeggen niet zo moeilijk. Zegt het gewoon en klaar. Een reden, excuus of uitleg hoeft dan ook niet.

Een beetje I-persoon heeft geleerd dat je moet oppassen om spontaan – wat je eerste ingeving is – ja te zeggen op een uitnodiging. Geef liever een ‘onder voorbehoudje’. Afzeggen wordt dan ietsje minder moeilijk.

Dat kan lastig zijn vanuit onze S-stijl. Kan ik het nog wel maken om af te zeggen? Enige remedie, boor je D-stijl aan en zeg het. Dat hoeft niet bot natuurlijk. Oprecht en eerlijk plus een excuus wordt geapprecieerd.

Is de C-stijl hoog vertegenwoordigd in jouw profiel, dan zal je waarschijnlijk niet vaak hoeven af te zeggen. Natuurlijk kan er iets onverwachts tussenkomen maar dat zal je dan ook genoeg ammunitie geven om een goed onderbouwde afzegging te kunnen doen.