Q4 Clue 539

Fotografie

Herkenbaar?

Vandaag is het de Internationale Dag van de Fotografie waarbij wordt stilgestaan bij de (positieve) invloed die foto’s en fotografen hebben op onze samenleving. Maar laten we klein beginnen.

Hoe herken je de verschillende fotografen (DISC) stijlen?

Niet een type die de behoefte heeft om alles te fotograferen. Legt wel eens wat vast maar laat het vooral aan anderen over. Heeft dit type de interesse dan herken je deze in eerste instantie aan de grote, dure camera met een dikke lens. Vooral om actie en sport momenten vast te leggen. Straat fotografie past ook bij deze stijl, daar is een mate van lef voor nodig.

Fotografeert vooral mensen. Wil de leuke samenzijn momenten vastleggen. Standaard met de camera die je altijd bij je hebt, de mobiele telefoon. Voor het wat betere werk is een ‘point-and-shoot’ model prima. Geen tijd (en vaak ook geen zin) om eerst allemaal instellingen te moeten doen. Voor je het weet is het leuke, spontane moment weer voorbij.

Fotograferen is vooral om mooie momenten vast te leggen. Van de familie, kinderen, vakanties etc. Een ‘kiekje’ is dan prima. Het gaat om de herinnering. Daarvoor is ook niet een hele uitgebreide camera nodig, maar wel een degelijke. Je zal maar thuiskomen en je foto’s zijn weg of mislukt! Landschaps- en natuurfotografie past meestal ook goed bij deze stijl.

Als er al een stijl is die zijn of haar camera nooit op M (de automatische stand) zet is het deze. De ‘technische fotograaf’. Belichting, scherpte/diepte, sluitertijd, ISO enzovoort, allemaal gesneden koek voor de C-fotograaf. Naargelang de specialisatie kan dat van architectuur tot portretfotografie zijn. En besteed veel tijd aan de nabewerking.