Q4 Clue 534

Processierupsen

Herkenbaar?

Vooral in het zuiden al jaren een grote overlast maar de processierups rukt steeds verder op. Hoe gaan de verschillende stijlen om met overlast?

De D-stijl in ons wil het liefst direct tot actie overgaan. En is genegen om zaken in eigen hand te nemen. Bijvoorbeeld met de hogedrukreiniger… Dat is in dit geval niet aan te raden, de haren met weerhaakjes en mierenzuur zullen via de lucht verspreid raken.

Zorgeloos de natuur instappen, in lekkere luchtige kleding en ergens neerploffen voor een spontane picknick of duik… De I-stijl in ons moet er helaas iets behoedzamer op uit gaan. En wees alert op de details (herken Eikenbomen) en schakel je S en C-stijl in.

Schiet niet in paniek als ze in je omgeving zitten. Je gezond verstand en voorzichtige aanpak kunnen veel hinder voorkomen. Toch in aanraking gekomen, probeer niet te krabben of wrijven. Goed wassen of spoelen met water. En was je kleren.

Mocht je dan toch tot actie moeten overgaan, schakel een expert in. Zelf doen? Bereid je heel goed voor, er bestaan doe-het-zelf pakketten inclusief ‘wit pak’.¬†Weet dat de haren wel 5 jaar ‘actief’ kunnen blijven dus dit moet echt goed gebeuren. Start met bestrijden vroeg in het voorjaar.